Absinthe – francouzská klasika

Absinthe je vysoce alkoholický destilát (obsah alkoholu je 50 – 90 %) jehož základní chuť je dána trojicí pelyněk, anýz a fenykl. Je populární zejména ve Francii, kde se pije často a s oblibou, ale i ve Velké Británii a České republice. Má příjemnou, nahořklou chuť a obvykle zelenou nebo nahnědlou barvu.

Francouzský absinte se vyrábí tak, že do čistého alkoholu se namočí byliny, především pelyněk obecný, anýz a fenykl obecný a nechají se macerovat. Výsledný macerát se přefiltruje a znovu vydestiluje a pak se naředí vodou na požadovaný obsah alkoholu (tzv. absinte blanche). K získání zelené barvy se pak do destilátu máčí pelyněk římský, yzop lékařský a melissa, které pustí do destilátu chlorofyl. Při delším skladování se zelená barva ztrácí, mění se v nahnědlou až sytě hnědou.

Existuje i český absint, označovaný jako bohemian, který se vyrábí tak, že do alkoholu se přidají byliny (nebo jen chutě) a výsledný macerát se již znovu nedestiluje. Takový produkt je výrazně hořký a s francouzským absinthem nemá moc společného.

Absinthe se obvykle pije naředěný vodou. Při ředění vodou získá výraznou bílou barvu, a poněkud jinou, výraznější chuť ve které se výrazně projevují byliny, které jsou obsahem absinthu. Obvykle se absinthe ředí v poměru 3 – 5 : 1. Do absinthu se často přidává i kostka cukru. Ta se pokládá na proděravěnou lžičku, přes kterou se absinthe nalévá; někdo potom cukr zapálí a nechá zkaramelizovaný cukr volně stéci do skleničky.

Absithe vznikl kolem roku 1792, kdy si jej patentoval Pierre Ordinaire z města Couvet na Švýcarsko-Francouzské hranici jako univerzální všelék. Recept byl následně prodán sestrám Henriodovým, které absinthe prodávali jako léčivý elixír a v roce 1797 recept prodaly majoru Dubiedovi, který postavil první průmyslovou destilérii absinthu. Dubiedův zeť Henri-Louis Pernod postavil v roce 1805 druhou výrobnu absinthu a společnost Pernod od té doby vyrábí absinthe dodnes.

Ve 40. letech 19. století byl absinthe podáván francouzským legionářům jako lék proti malárii a po jejich návratu do civilního života se absinthe velmi rozšířil. Svého času se stal nápojem, který pili s oblibou pařížští umělci – Oscar Wilde, Emile Zola, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec a mnozí další. V roce 1915 byl ve Francii prodej absinthu zakázán s tím, že absinthe má halucinogenní účinky. Ačkoli není dodnes prokázáno, že absinthe má výrazně jiné účinky než obdobné alkoholické nápoje, zákaz prodeje trval léta a až v okamžiku, kdy EU legislativně upravila množství thujonu (na 10 mg na litr) v absinthu byl jeho prodej uvolněn.

Absinthe je ryze francouzský destilát. Je neustále oblíbený a poměrně často konzumovaný. V jiných oblastech jeho konzumace není příliš rozšířena.



Příbuzná témata - mohlo by vás zajímat


Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


*